Tipsa gärna om pressurklipp där ryttare från Jemtryttarna finns med - info@jemtryttarna.se
2008
De aktiva inom ridsporten i länet är inte bortskämda med tävlingar på hemmaplan. För att hålla igång och tävla ofta tvingas man röra sig mellan Gävle och Umeå, om inte ännu längre.
- Det blir nästan som en utlandssemester varje gång, säger Linda Lundkvist, Östersund-Frösön.
Lundkvist, som deltog i lördagens tävlingar både som arrangör och aktiv, är delvis förvånad över att det inte var flera som kom till start på hemmaplan.
- Jag vet inte om det är bensinpriserna eller vad det är, men det verkar som att klubbarna här omkring har få aktiva igång, säger Lundkvist.
I de två regionala klasserna startade endast 13 ekipage totalt. Men trots de få startande ekipagen och flera strömavbrott under dagen flöt tävlingarna på bra.
- Alla som varit här verkar nöjda i alla fall, sa Lundkvist, som själv var en av de som lyckades allra bäst på banan.
I regionala 1,10-hoppningen vann hon tillsammans med Akrobat efter felfri ritt både i grundomgång och omhoppning. Men det var tufft, tvåan Helena Jonsson, Brunflo, på Rosita Trams, var också felfri och endast en tiondel efter i omhoppningen.
- Det kändes bra. Det här var bara tredje klassen jag red i år. Första gången hade jag fyra fel, andra gången ett nedslag men nu var det en riktig fullträff, sa Linda Lundkvist.
I övrigt hade Linda Widegren, Jemtryttarna, en toppentävling på sin El Nino med dubbelt felfritt och segrar i både 0,9 och 1,00 meter på lokal nivå. Segern i högsta klassen, regional 1,20 meter, gick till felfria Marielle Ericson/Pegasus.
Andreas Olsen
Patrik Sjödin
Carina Nääs, Jemtryttarna, lyckades över förväntan i Kanonritten. På Parad tog hon en spurtseger i 8 milsklassen.
Carina Nääs har vunnit distanstävlingar tidigare, men då med Hillevi. Men hon köpte Parad för tre år sedan som 3-åring och då blev det ett par års uppehåll.
- Men nu har jag börjat om med Parad och red några clear rounds, träningstävlingar, förra året.
Den här säsongen höll sedan på att gå om intet efter att Parad fått en varböld på benet.
- Vi tömde den på två liter var för två månader sedan och jag trodde det inte skulle bli någon tävling i år. Men det läkte fortare än förväntat, sa Carina Nääs.
Resan fram till segern gick riktigt bra. Men det blev lite dramatik på slutet.
- Parad var piggare än förväntat, men blev lite less sista milen. Men det blir ju alltid en svacka, speciellt som vi bara red 5 mil förra året, nu var det första gången över 8 mil och första tävlingen i år, sa Carina Nääs.
Med endast 3 kilometer av de 80 kvar blev Carina och Parad ifattriden av de övriga två ekipagen i klassen.
- Det blev lite upploppsstrid, men det kändes som att jag hade kontroll på läget. Hade sett tidigare på banan att min häst hade bättre galopp och visste att vi skulle ta dem om det blev spurt, sa Carina Nääs som fick rätt.
Med tre sekunders marginal passerade Brunfloekipaget först och veterinärkontrollen var inget hinder för segern.
Ändå var det ännu tuffare i andra klasser. I både 5 mils- och 10 milsklassen blev segermarginalen endast en sekund. Dessutom noterade båda topphästarna på 5 mil och tvåan på 10 mil en puls precis på gränsen till det tillåtna.
Men klasserna var tunna och totalt kom endast tolv ekipage till start. Carina Nääs och Parad enda från J/H.
- De söderöver är väl lite fega att resa. Och det är tunnsått här uppe nu, lite generationsväxling med nya hästar och så, säger Carina Nääs som dock är på gång ordentligt:
- Parad var jättefräsch dagen efter och jag planerar att starta vid DM i Edsbyn om två veckor.
Patrik Sjödin
2006
NÄSET
Ridklubben Östjämten avslutade i helgen sin tävlingssäsong med att arrangera sin första tävling i fälttävlan. Och länets ridklubbar blev verkligen inte utan framgångar.
När RK Östjämten den gångna helgen avslutade sin hittills mest omfattande tävlingssäsong gjorde man det med en premiär.
Efter att med oerhört kort varsel blivit tillfrågade av förbundet, för att tidigare arrangör hoppat av, mobiliserade klubben styrkorna och för första gången arrangerades en fälttävlan därde tre olika momenten dressyr, banhoppning och terränghoppning ingår.
Detta har blivit möjligt sen en av klubbens medlemmar Börje Edvardson i anslutning till sin gård "Tjärnbacken", i byn Näset, byggt en terrängbana som nyligen besiktats och godkänts för tävling. Efter den senaste tidens ihållande regn var det dock länge tveksamt om tävlingarna (som gällde DM för ponny) skulle kunna genomföras, men på den högt belägna banan hade turligt nog det mesta vattnet hunnit rinna bort.
De 23 anmälda ekipagen fick därför sträcka ut längs den natursköna bansträckningen och besegra hinder i form av stockar, stenar, diken, bank, vedtrave, bildäck och inte minst vattenhinder.
Under lördagen avgjordes de två första momenten vid klubbens anläggning i Ammer, där dock vädergudarna inte var på bästa humör. Trots regnet lyckades de allra flesta genomföra sina ritter på ett bra sätt och spänningen i klasserna fanns därför kvar till söndagens terrängritt.
I den första klassen, häst 90, visade Catarina Jönsson, Jemtryttarna, med hästen Nikotin att DM-silvret nyligen inte var någon tillfällighet när hon gjorde en felfri runda och därmed kunde säkra segrern.
Glädjande för hemmaklubben var Maria Gradin som på hästen Scott Vacenzie gjorde debut som fälttävlansryttare. Det gjorde hon så bra att hon knep andraplatsen till hemmapublikens stora glädje.
Det hinder, på den 1800 meter långa banan, som visade sigbli lite av en stötesten för några av ryttarna var ett vattenfyllt dike med en stock över där flera stopp noterades.
I ponny-DM kom sen ytterligare hemmaframgångar när Sarah Edvardson/Max A Million segrade bland C-ponnyekipagen.
Där belade för övrigt hemmaklubben alla de tre pallplatserna eftersom systrarna Petra och Emma Nilsson på sina ponnyer Pina Colada och Darcy O´Brien blev tvåa och trea.
Sundsvalls RK:s Emma Rödén red bland de minsta B-ponnyerna hem segern med Time Share före en annan fälttävlansdebutant Andrea Hansén tävlande för Alsenbygdens Kör och Ridsällskap. Hon fortsatte sen av bara farten när hon grenslade sin största ponny Tingeling, bland D-ponnyerna, där hon knep segern före Alice Hallberg, Näsets RS och Brunflos Frida Larsson.
Åsarna LT
I helgen avgjordes DM i fälttävlan i Åsarna. Segern gick till Lits-ryttaren Cecilia Magnusson på Royal Club. Ekipaget knep DM-tecknet före Jemtryttarnas Catarina Jönsson på Nikotin.
Erika Söderlund från Alsen samlade ihop till en förstaplats och en tredjeplats på sina två starter i Vålbacken.
Foto: Ulrika Andersson
2005
ridsport
Ramona Olsson, Östersund Frösö, lyckades bra vid helgens dressyrtävlingar i Sollefteå. Olsson och Labond var tvåa i lördags på MSV B3 och vann söndagens race i MSV B4. Godkända insatser också av klubbkompisen Ann Sofie Nilsson/Ockar (trea i LA4), Jämtryttarnas Ann Charlott Staverfelt/Citrus(trea i LA4) och ÖFRK:s Marie Frändegård/Cherita (fyra i LA 4).
ridsport.
Åsbygdens Ryttarförening arrangerade en lokal dressyrtävlingar för häst som lockade över 30 ekipage. Tävlingen av första omgången i division 2 för Jämtlands län, som dock kompletterades med Ånge Ridklubb som själva ville tävla i Jämtlandsserien.
Framridningsklass LB:1 vanns av Sara Furrer och Agony från Strömsund före Linda Frost och Acteur, Mellersta Norrland. I tävlingens andra klass LB:2 avgjordes lagtävlingen som lockat totalt sex lag. Vann gjorde Ånge före Åsbygdens lag 1 och Jemtryttarna. Individuellt segrade Ida Zäll, Östersund-Frösön, på Zymbal på mycket höga 77 procent före Åsbygdens ekipage Maria Gideryd på Violette som fick 70 procent och Sofie Ahlsten med
Marco Polo på 67 procent.
Åsbygdens Ryttarförening har under torsdagen arrangerat tävlingar i dressyr för häst.
Tävlingen lockade över 30 ekipage och innehöll första omgången i division 2 för Jämtlands län, dock kompletterat med Ånge Ridklubb som själva ville tävla i Jämtlandsserien.
Dagens framridningsklass LB:1 vanns av Sara Furrer/Agony från Strömsund före Linda Frost/Acteur Mellersta Norrlands Fältrittklubb, på delad tredje plats kom Ingela Andersson/Lucky Landora Åsbygdens RF och Camilla Bergqvist/Constantin Östersund Frösö RK.
I dagens andra klass LB:2 avgjordes lagtävlingen som lockat sex st lag, Åsbygdens Ryttarförening ställde upp med två lag, Östersund Frösö RK, Föreningen Jemtryttarna, Ånge Ridklubb och ett mixat lag från Strömsunds RK/Hammerdals RF utgjorde konkurrensen.
Lagklassen vanns av Ånge Ridklubb före Åsbygdens lag 1 och Jemtryttarna. Individuellt segrade Ida Zäll ÖFRK på Zymbal på mycket höga 77 procent före Åsbygdens ekipage Maria Gideryd på Violette som fick 70 procent och Sofie Ahlsten/Marco Polo på 67 procent.
Det blev två segrar till länets unga ryttare vid tävlingar i Sundsvall i helgen.
Annelie Persson på Kandi, Föreningen Jemtryttarna, vann 1-metershoppningens A-klass för klass 2-ryttare, efter felfria ritter i både grundomgången och omhoppning. Här blev Alsenbygdens Christelle Hallström och Hexan tvåa, även de felfria i både grundomgång och omhoppning.
Camilla Olausson och Thebe Of Bay, Bräcke RK, stod för den andra länssegern. Hon vann b-gruppen bland 0,90-hopparna för klass 1-ryttare efter en felfri ritt. Ekipaget blev även tvåa i a-klassen bland klass 3-ryttare i 1-metershoppningen och också tvåa i a-klassen bland klass 1-ryttare i 0,90-hoppning.
Även Linda Lundkvist, Östersund-Frösö RK, nådde en pallplats. Hon blev trea med Akrobat i klass 4, avdelning A, som hoppade över 1,10 meter höga hinder. Ekipaget var felfria i både grundomgång och omhoppning.
Distanstävlingen Svegsritten genomfördes på lördagen för första gången vid Svegs Ryttarförenings ridanläggning Sandbacken utanför Sveg. Till start kom 16 ekipage, varav två från Norge, men det var hela 30-talet ekipage anmälda.
- Tyvärr så satte virus och skador käppar i hjulet, berättade Helen Moberg i Svegs Ryttarförening.
Meningen var att Svegsritten skulle ha körts som en renodlad vintertävling för två veckor sedan, men man flyttade fram tävlingen på grund av kollision med SM-tävlingen i skotercross.
- Det här är premiärtävling för säsongen i hela Sverige och meningen är att Svegsritten ska bli årligen återkommande, sa Helen vidare.
Nu var det delvis en slaskig och delvis hal bana som bjöds deltagarna, men alla var ändå mycket nöjda och man hade idel lovord för arrangemanget.
- Det här är också ett utmärkt tillfälle att trimma organisationen inför sommarens Härjedalsritt och nästa års nordiska mästerskap, berättade Helen Moberg.
Härjedalsritten i sommar är för övrigt uttagningstävling till EM och VM i distansridning. Segrade i de olika klasserna gjorde Mariann Thorstensen/ Electra, Norge, klass 1, Håkan Olofsson/Balans, Jemtryttarna klass 2 och Glenn Tore Finnstad/Blue Aladdin, Norge, klass 3.
Leif Eriksson
Jemtryttarnas ekipage Angelica Staverfelt/Gazelle blev fyra i de regionala 1.10-hoppningarna i Sundsvall. Angelika och Gazelle gick en felfri grundomgång men fick sedan se sig slagna av bland annat segrarinnan Camilla Wännström från Umeå.
Mathilda Thuresson, Jemtryttarna, tog ett silver när DM i ponnyhoppning avgjordes i Brunflo.
Foto: Ann-Charlotte Staverfelt
2004
Victoria Jacobsson på Wake Up lyckades riktigt bra och knep DM-guldet.
Länet fick ett guld genom Viktoria Jacobsson/Wake Up, Alsenbygden och ett silver för Matilda Thuresson/Holly, från arrangörsföreningen Jemttryttarna, när ponnyryttarna i Jämtland/Västernorrland i lördags gjorde upp om årets distriktsmästartitlar i Brunflo.
DM-klassen reds i en bedömning A:1b vilket innebär att de ekipage som är felfria inom maximitiden i grundomgången får rida en omhoppning. Är flera ryttare även där felfria inom maximitiden rids ytterliggare en omhoppning där ekipagen skiljs åt - i första hand av antalet fel, i andra hand av tiden.
Åtta B-ponnyer kom till start, varav tre var felfria i grundomgången - Jemtryttarnas Matilda Thuresson, Sollefteås Elin Edvardsson och Amanda Strömqvist från Timrå.
Matilda Thuresson med ponnyn Holly satte press på sina konkurrenter då hon inledde omhoppningen med en felfri runda. Ponnyn Spyder rev ett hinder, vilket innebär att hon och ryttaren Elin Edvardsson var ute ur leken. Sist ut kom Amanda Strömqvist med Dackes Dakyl och red en felfri runda, därmed blev det en andra och avgörande omhoppning. Matilda som är först ut red en snabb runda, men Holly petade ner två bommar. Amanda kunde då rida en lugn och säker runda, var 8,5 sekudner långsammare än Matilda, men var felfri och vann guldet.
I kategori C startade tolv ponnyer, varav fem var felfria i grunden och gick vidare till omhoppning. Där klarade sig inte Amanda Höglund från Näset och Åsbygdens Mia Ragnarsson felfria, utan fick nöja sig med fjärde respektive femte plats. Tre tjejer gick vidare till en andra omhoppning för att göra upp om medaljerna. Först ut var Johanna Näsholm på Damgårds Jakob från Sundsvall. De red felfritt med tiden 36,43 sekunder. King of Fire med Sollefteåryttaren Sara Edvardsson i sadeln gick också felfritt, men sex sekunder snabbare. Kvar var länshoppet Viktoria Jakobsson på ponnyn Wake Up tävlandes för Alsensbygden. Hon klarade banan felfritt, och hade också tiden på sin sida - 28,33 sekunder räckte för en guldmedalj.
Startfältet var störst bland D-ponnyerna, 18 ekipage. Fem klarade grunden felfritt. Dock inga länsekipage. Bland de fem efterföljande ekipagen i resultatlistan hittade vi Alsenryttarna Micaela och Christelle Hallström samt Åsbygdens Pernilla Jonasson. Alla med fyra fel. DM-guldet gick till Madeleine Nylander från Sundsvall på Brunflouppfödningen Something Special.
Elin Lindberg
Jessica Fredriksson, Östersund-Frösö Ridklubb och Charlotte von Krusenstierna, Alsenbygdens Kör- och Ridklubb, var de länsryttare som lyckades bäst i helgens lokala och regionala hopptävlingar i Brunflo.
För Jessica, som red hästen Caroll, blev det individuell seger i 1.20-klassen efter fyra fel i en tät omhoppning mot Timrås Johanna Wahlberg på Modesty Blaise. Därmed blev ekipaget också meetingbäst.
Charlotte von Krusenstierna segrade i söndagens 1-metershoppning med hästen Chevalier Du loup genom att rida en dubbelnolla. Ekipaget blev även trea och fyra i lördags, på 1-meter respektive 0,90.
I laghoppningen blev det däremot en helt misslyckad helg för länsekipagen. Jemtryttarna, som rider i division II, lyckades inte besegra Kramfors. Tre av ryttarna i laget blev uteslutna efter svaga insatser. En omgång återstår i serien och Jemtryttarna får rikta in sig på att bli tvåa.
I division III kom Jemtryttarnas lag på fjärde och sista plats i helgens tävlingsomgång. Därmed hamnade laget totaltrea i serien och får fortsätta rida i samma division nästa år.
Hösten stod vid dörren när Jemtryttarna i helgen arrangerade lokal/regional hopptävling för ridhästar. Lördagens deltagare fick sig en ordentlig störtskur medan söndagen bjöd på mildare väder. En fin tävlingsbana på hela 80x80 meter erbjöd banbyggaren Anna-Karin Ivarsson att bygga banor med lite längre avstånd, något som skapade huvudbry för flertalet ryttare med flacka hästar och rivningar som följd.
Charlotte von Krusenstierna från Alsenbygden tog flera fina placeringar under helgen. Totalt sex starter gav henne fyra placeringar. Under lördagens 0,90m klass red Alsenryttaren in på en fjärdeplats med Clever Boy. I sadeln på Chevalier du Loup tog hon sedan två tredjeplaceringar i 1,00m samt i 1,10m klassen. Samma häst red Krusenstierna till seger i söndagens 1,00m hoppning.
Charlottes klubbkompis Erika Söderlund red även hon bra under lördagen. Med hästen Röd Rebell H inledde hon tävlingen med en seger i 0,90m och fortsatte sedan med en andraplats i den efterföljande 1,00m hoppningen.
Östersund-Frösöns Jessica Fredriksson blev meeting-bäst med 11-åriga stoet Caroll. Detta efter en seger i helgens högsta klass 1,20m. Nämnas bör även Brunflo-tjejen Paula Junhov-Rindberg tävlandes för Avesta RK som vann lördagens 1,10m hoppning med hästen Alpha.
I helgens laghoppningar visades inga större prestationer. I andra omgången av Ridsportallsvenskans division II som reds under söndagen kom två lag till start: Kramfors och Jemtryttarna. Av åtta ekipage blev fem uteslutna. Ingen var helt felfri!
Under lördagen reds den tredje och avslutande omgången i division III. Fyra lag deltog. Det var endast det vinnande laget från Örnsköldsvik som hade några felfria ekipage. Trots att laget endast bestod av tre ryttare och inte fick räkna bort det sämsta resultatet, som man får när man är fyra, vann de omgången med sammanlagt 4 fel.
Totalsegrare i division III blev Kramfors med 39 poäng efter två tidigare delsegrar och en avslutande andraplats. En poäng efter kom Örnsköldsvik. Enda länslaget från Jemtryttarna kom totalt på en tredjeplats 0,5 poäng före Njurunda.
Elin Lindberg
Uli Wieser och Manuela, Åsarna Ridklubb, gjorde en perfekt avslutande terrängritt när DM i fälttävlan avgjordes vid Tanne Ridcenter på Frösön i helgen. Det var bara ett fel. Ekipaget missade en pliktport strax före sista hindret och diskades.
- Mycket tråkigt. Uli red underbart bra hela helgen och hade mästerskapet i sin hand, sa tävlingsledaren Börje Jonsson.
Helgens regionala tävlingar på Tanne Ridcenter lockade 31 startande ekipage. Ett mycket stort startfält och glädjande nog för
länet tog Uli Wieser och Manuela kommandot redan från start i distriktsmästerkapen på stor häst. De vann lördagens dressyrmoment och segrade även i söndagsförmiddagens hoppning. Och efter en snabb och felfri inledning av terrängritten såg ekipaget ut att gå mot DM-guld. Men glädjen förbyttes i förtvivlan sedan de missat en pliktport bara hundratalet meter före mål.
Nu gick istället DM-guldet till Åsa Larsson och Genique från
Näsets Ryttarsällskap i Sundsvall. För länets del blev det en bronsmedalj till Jennie Westberg och Zolomit, tävlandes för Jemtryttarna.
I ponnyklasserna tog länet hem två guld. I den största klassen, kategori D, gick segern till Åsbygdens Ryttarförening och Pernilla Jonasson på Stallhöjdens Money Penny. Klubbkompisen Kristin Nestorsson på Simba II tog hem tredjeplatsen.
I kategori C blev det guld för Petra Nilsson och Valentin Yes to life, Ridklubben Östjämten. Tvåa här kom Frida Larsson på Bounty, Föreningen Jemtryttarna.
Mattias Modéen
Det blev flera fina länsframgångar vid regionala hopptävlingar i Örnsköldsvik för ponny och häst. På ponnysidan blev det flera segrar, två av dem kom genom Linda Wörlen-Sylsjö, Åsbygden. Linda vann Klass 2 kat B+C+D med Pinto och slutade samtidigt trea i samma klass men med No Mercy. Andra segern kom i Klass 7 kat. B+C+D där hon vann med No Mercy och tvåa kom Fanny Thuresson, Jemtryttarna, med Sturevallens Rubin. I Klass 6 kat D vann Fanny före Linda på No Mercy. Seger blev det även för Josefine Nilsson, Alsenbygden, med Queen of Flash och klubbkompisen Victoria Jacobsson med Merry Lex.
Tävlingens Meeting bäst blev Fanny Thuresson och Sturevallens Rubin.
Pia Eriksson och Cid kunde galoppera in i mål som överlägsna segrare. Men i slutbesiktingen blev det rött kort för hästen. Nu vann istället Ingrid Boström. foto: håkan degselius Linnea Häger, Svegs RK, vann 60 kilometer på ett övertygande sätt och hästen Alice får massa beröm efteråt.
Jemtryttarnas Pia Eriksson kom in i mål som klar segrare efter 120 km ridning i SM
i distansritt. Men hästen Cid klarade inte av den sista besiktningen med diskning som följd.
- Jag kände på mig att det inte skulle gå, säger Pia til LT.
Under lördagens reds det SM i distansritt i området kring Sveg. På en mycket kuperad och tuff bana fick både hästar och ryttare utkämpa ett riktigt kraftprov. Pia Eriksson från Jemtryttarna tillhörde en utav favoriterna tillsammans med sin häst Cid över SM-distansen 120 km. Och visst såg det länge ut som om paret skulle vinna. Efter att man klarat av turen upp och nedför slalombacken i Sveg hade man en ledning på närmare 12 minuter. Och i mål galoperade man in som överlägsen segrare. Men 12 minuter är ingenting i distansritt. Här måste hästen klara av en mängd olika veterinärbesiktningar för att få tävla vidare. Och Cid klarade inte av den sista besiktningen där domarna fick rösta.
- Det var tufft men jag kände på mig att det inte skulle gå för han var stel, säger en lagom besviken Pia Eriksson.
Och det var inte bara Pia och Cid som blev uteslutna på den tuffa banan.
- Det här är nog den tuffaste banan som varit i Sverige, menar Pia som trots allt var nöjd med att ta sig runt - trots uteslutningen.
Nu blev det istället Bogesundsryttaren Ingrid Boström som med hästen Kapudan vann SM-tävlingarna i Sveg. Hemmahoppet Kenneth Maltesson med hästen Design var en utav många som fick avbryta tävlingen i ett tidigt skede. Det fanns dock ljuspunkter för arrangörsföreningen. En sådan var Linnea Häger som tillsammans med Alice vann 60 kilometersdistansen på ett övertygande sätt.
- Slalombacken var klart tuffast, berättar Linnea som bitvis hade en tuff kamp mot klubbkamraten Lina Fluhr och Alexejev.
- När Lina kom i kapp vid dammen då stack jag i väg som sjuttsingen, säger Linnea om sitt segerrecept.
Närmare 40-talet ryttare var med i årets härjedalsritt som reds under bästa möjliga förutsättningar och nyblivne tävlingsledaren Helen Moberg kunde emotta massa beröm för bra arrangerade tävlingar.
Håkan Degselius
Årets upplaga av Härjedalsritten blev dramatisk. Första ekipaget i mål i 120 kilometersklassen, Pia Ericsson och Cid, blev nämligen strukna för hälta.
- Visst var Cid stel och vi hade på känn att han skulle bli struken. Men halt var han väl ändå inte, kommenterade teamet.
Linnea Häger och Alice bjöd hemmapubliken på en spurt in mot mål efter ett väl genomfört lopp. Foto: Stefan Persson
ridsport
När den överlägsna segraren ströks bäddade det för Bogesundslandets ryttare Ingrid Boström på Kapudan som vann en tuff spurtstid mot klubbkompisen Anna Hildenborg, Wearst, och Skånska distanssällskapets Johanna Carlsson på Zingaro.
Samtliga tre kom i mål inom loppet av en sekund och det hade nästan behövts en målkamera.
Någon sådan behövdes inte i 85 kilometersklassen. Janina Fischer och Tindra hade den överlägset snabbaste snitthastigheten, alla klasser inräknade.
Med sluttiden 4.51.07 hade hon en snitthastighet på 17,5 kilometer i timmen.
I sexmilaklassen blev det hemmaseger. Linnea Häger och hennes Alice gjorde ett strongt lopp.
- Men jag blev orolig halvmilen från mål då Lina Fluhr nådde ikapp oss då Alice drack vatten.
- Vi skyndade oss dock iväg och red i full fart en bit för att komma loss och det lyckades. Kanske hade Lina pressat lite för att komma ikapp och då vågade hon nog inte hänga på, funderade Linnea Häger.
Ryttarna i samtliga klasser var eniga om att banorna var väldigt trevliga att rida. På sina håll var banan även krävande och utslagsgivande.
- När vi skulle uppför slalombacken trodde jag nästan att Alice skulle dö som hon pustade. Vi gick hela vägen upp och en bit till, men sedan har hon varit väldigt pigg, kommenterade Linnea Häger.
MATFORS, ÖP tisdag 7 juli 2004
Den årliga ponnyhoppningen i Matfors blev en lyckad historia för de flesta av de jämtländska ekipagen på plats. Matlida Thuresson, Jämtryttarna, tog med sin ponny Holly en seger och en fjärde och en femte plats. En bra resultat för Matilda och Holly som om en månad deltar i SM i Tierp som enda ekipage från länet.
Även Östersund-Frösöns Emma Zäll hade en lyckad helg i Matfors med sina två ponnyer, Cederlunds Cassanova och Byzance. Zäll tog en seger, en andra placering, två tredje placeringar och en fjärde placering med sina ponnyer. Zäll leder efter denna helg även distriktschampionatet med ponnyn Byzance.
Två segrar och en andra plats blev resultatet för Linda Wörlén-Sylsjö, Åsbygden, och No Mercy i Matfors trots att hon led av några spräckta revben som hon ådrog sig förra helgen vid tävlingar i Härnösand.
Alsenbygdens Victoria Jakobsson och Merry Lex tog två andra placeringar och med Wake Up blev det en tredje placering. Jakobssons klubbkompis Laura Lennartsson knep två segrare och en andra plats med ponnyn Isabell.
Länsryttarna hade en lyckad helg när det var regionala hoppningar i Härnösand. I division II blev Åsbygdens lag 1 totaltvåa efter fin hoppning av Ylva Gruen, Sara Eriksson, Mia Ragnarsson och Linda Wörlén-Sylsjö. Även i den första omgången av division I gick det bra för Åsbygden. Mia Ragnarsson, Sara Eriksson, Kristin Nestorsson och Linda Wörlen-Sylsjö ingick i det lag som placerade sig på tredje plats.
Även individuellt gick det bra för länsryttarna. Matilda Thureson och hästen Holly, tävlandes för Jemtryttarna, vann två segrar i lätt:a och en i lätt:b. Maja Wahlen och Teeny Weeny, Alsenbygden, kom tvåa i lätt:c. Andraplats blev det även för Linda Wörlen-Sylsjö, Åsbygden. Linda och No Mercy kom tvåa i lätt:b och lätt:c. Victoria Jacobsson,
Alsenbygden, kom med hästen Merry Lex tvåa i lätt:a.
Även Christelle Hallström, Alsenygden, kom tvåa med Tuborg i lätt:b. Utöver detta blev det en rad tredjeplatser.
Länets hoppryttare hade inga större framgångar när Östersund Frösö Ridklubb i helgen arrangerade lokal/regionala tävlingar för ridhäst. Cecilia Jonsson och Elin Lindberg från Jemtryttarna, samt Linda Lundqvist, ÖFRK, var i och med sina segrar, rätt så ensamma från länet om att placera sig riktigt bra.
I den högsta klassen för helgen, 1.30, som reds både lördag och söndag, var ingen länsryttare placerad. Faktum är att ingen från länet ens startade på den höjden. I 1.20 var en ryttare från länet placerad.
Cecilia Jonsson från Jemtryttarna, red felfritt med hästen Black Jack, och tack vare en snabb omhoppning, så vann Jonsson då klassen, hela fem sekunder före andrapristagaren AnnaKarin Svanebo från Sunsvall.
- Jag tjänade nog in tiden genom att bibehålla galoppen samtidigt som jag svängde väldigt snävt, tror Cecilia som även passar på att berömma hästen Black Jack:
- Han var väldigt ärlig på hinder hela tiden och har verkligen skött sig jättebra hela helgen, avslutar Cecilia som förutom segern i 1.20, också placerade sig fyra i 1.10. Cecilias klubbkamrat Elin Lindberglyckades bra även hon. Felfri runda och bra tid i 1.00, ledde till seger för henne och hästen Il Camino. Ekipaget placerade sig även som trea i 1.10.
Länets tredje segerekipage stavas Linda Lundkvist och Akrobat, tävlande för hemmaklubben ÖFRK. Det här ekipaget tävlar än så länge bara i unghästklasser, men i dessa övertygar de å andra sidan desto mer. Tre felfria rundor i 1.00 respektive 1.10, och därmed seger i avdelning B samtliga gångerna, blev helgens facit för det här mycket lovande ekipaget. Även Jessica Fredriksson, ÖFRK, hade en bra helg tillsammans med sin Caroll.
En andra- respektive tredjeplacering i 1.10, blev det för dem den här gången.
Två lokala giganter stred om segern i veckoslutets lokala och regionala dressyrtävlingar för ridhästar på Tanne. Östersund-Frösö RK:s Anneli Elofsson och Ramona Olsson.
Sex klasser fördelades på de tre dagarna och bäst från länet lyckades, kanske inte helt oväntat, hemmaryttarna Anneli Elofsson samt Ramona Olsson.
I de två Medelsvåra klasserna var dessa dressyress etta respektive tvåa båda gångerna. Ramona Olsson vann Medelsvår B:4 tillsammans med Labond ena dagen - och då var Anneli Elofsson tvåa med Estragon, åtta poäng efter.
Nästa dag var placeringarna de omvända i Medelsvår B:3. Anneli Elofsson vann - och Ramona Olsson var tvåa, tre poäng sämre än Anneli.
De här tjejerna följer ofta varandra som ler och långhalm i resultatlistorna, och den här tävlingen var som ni märker inget udantag.
Får nog säga att det blev dött lopp om vem som egentligen var bäst. Ännu en gång.
Även Maria Lundin, Mellersta Norrlands FRK visade prov på stor potential i de svårare programmen. En tredjeplacering i Medelsvår B:3 blev det för henne, och hon placerade sig även som trea i Lätt A:4, trea i Lätt A:3, samt slutade som segrare i Lätt B:2.
För er som tycker att det lät som hon hade herrans massa placeringar på en och samma tävling, kan jag berätta att Maria i helgen startade två hästar; både Sorrento och Oktav.
I de lätta klasserna var ÖFRK:s AnnSofie Lilja och hästen Virona, samt Marie Frändegård och Cherita, några av topparna. Lilja placerade sig tvåa respektive trea i Lätt A:5 respektive Lätt A:4, och Frändegård var tvåa samt fyra i två Lätt B:2.
Åstjejen Karolina Söderberg höll sig relativt anonym under tävlingsdagarna, men slog i Lätt A:3 till ordentligt och vann med god marginal före Hudiksvalls Sigrid Kroon.
Ska även nämnas att Anneli Elofsson, samma Anneli som placerade sig i de Medelsvåra klasserna, var tvåa i Lätt A:3 med den lånade hästen Håkan Trams, samt att Maria Marken, ÖFRK, och Mia Hjelmner, Jemtryttarna, tog varsin placering i Lätt A:3 respektive Lätt B:2.
Marginalerna var små vid i helgens regionala ridhästdressyr i Brunflo. Ett exempel på det var den högsta och avslutande klassen, medelsvår B:4, där Östersund-Frösöns Anneli Elofsson och Estragon vann med endast en poäng.
Foto: Ann-Charlotte Staverfelt
I helgen arrangerade Föreningen Jemtryttarna, Brunflo regionala dressyrtävlingar för ridhästar. Totalt 80 starter gjordes i de sju klasserna. Det var en jämn nivå på resultaten. Alla placerade i alla klasser hade över 60 procent av den maximala poängen. Bäst lyckades Östersund-Frösöns ryttare. Ann-Sofie Lilja red hem två segrar i lätt A med sitt sto Virona. I lördagens LA:5 vann ekipaget med 289 poäng, endast en före tvåan Karolina Söderberg/Epok, Åsbygden. Karolina kom även på en andra plats i lördagens LA:3 med 197 poäng. Östersund-Frösö-ekipaget Ann-Sofie Lilja/Virona hade återigen marginalerna på sin sida i söndagens LA:4 där de vann med 257 poäng, även där en poäng före tvåan. Marginalerna var små även i helgens högsta och avslutande klass medelsvår B:4. Där vann Östersund-Frösöns Anneli Elofsson med sin Estragon, en poäng före Härnösandsryttaren Ingrid Nyström. I helgens andra medelsvåra klass B:3 fick Anneli Elofsson se sig slagen av Härnösandsekipaget och likaså av klubbkompisen Ramona Olsson ridandes på Labond.
Elin Lindberg
Ett 40-tal ekipage genomförde en lokal dressyrtävling för ridhästar i Åsbygdens regi.
Bäst insats kom från Marie Frändegård, Östersund Frösö. Hon vann Lätt B:1 och var tvåa i L: B2 på Cherita. En del i arrangemanget var även en lagtävling i division 2. Det var den första deltävlngen av tre och ÖFRK vann före Jemtryttarna. I det vinnande laget red Marianne Björk, Marie Frändegård och Maria Nilsson.
Länsryttarna plockade en del placeringar vid regionala dressyrtävlingar i Sundsvall. Bäst gick det för Karin Ågren, Östersund-Frösön med Caraman som blev tvåa i Lätt A:5. I samma klass placerade sig Maria Lundin, Mellersta Norrland, och Octav på en femteplats.
Maria och Octav tog även en tredjeplats i Lätt A:4 där Lillian Wångrell Thorell, Åsbygden (anm webbmaster - fel klubb), med Zebastian slutade på femteplats. Ingela Andersson, Åsbygden, knep en bronsplats i medelsvår B:3 med hästen Zormona.
Det blev seger för Föreningen Jemtryttarna när lag-DM i distansridning, Svegsritten, genomfördes i helgen.
Trion som vann tävlingen var Hillevi/Carina Nääs, Brunflo, Cinderella/Kamilla Boije, Strömsund och Kronbackens Poseidon/Anna Edin, Brunflo.
Jämtlandslaget hade knappt två minuter tillgodo på Svegs Ryttarförening vars silvermedaljörer blev Cadina/Kristina Bertner, Miss Cava/Malin Martinsson och Alexejev/Lina Fluhr. Bäst individuellt var Hillevi/Carina Nääs.
Arrangörsföreningen körde samtidigt sitt klubbmästerskap och här vann Cadina/Kristina Bertner. Det här var ett genrep inför sommarens storevenemang i distansridning, SM i Sveg den 10 juli. Härjedalsritten som då blir extra intressant.
Storasyster Fanny kom till start med sin Sturevallens Rubin och hon slutade femma, detta efter ett oturligt riv i omhoppningen. I lagtävlingen slutade Mittsvenska alliansen, på en tredjeplats och missade SM-finalen i Strömsholm med endast en halv poäng.
80 ekipage gjorde totalt 130 starter i helgens ponnyhopptävlingar på Tanne på Frösön.
- Det är nytt deltagarrekord för endagstävlingar här på Frösön, säger Lena Hall i tävlingsledningen.
Deltagarna kom från Vilhelmina i norr till Sveg i söder och det blev en hel del framgångar för våra länsryttare.
I den högsta klassen, klass 1 - lätt A med kategori B, C och D tävlandes tillsammans i en klass, segrade Svegs Emelie Häger på Yellow Shawn efter en felfri ritt. Favorittippade ekipaget Matilda Turesson och Holly, Jemtryttarna, red snabbare men fick efter ett nedslag nöja sig med en andra plats. För Matildas syster Fanny blev det en tredje plats med hästen Sturevallens Rubin.
Matilda Turesson och Fanny fick sedan revansch i klass 2 - lätt B, då ekipaget vann omhoppningen och tog hem segern närmast före Alsenbygdens Maja Wahlén och Teeny Weeny.
Vi noterar även tre länssegrar i klass 3 - lätt C. I kategori B fick Maja Wahlén och Teeny Weeny kliva upp högst på prispallen, i kategori C var det Åsbygdens Sara Eriksson på Eloise som lyckades bäst och i kategori D vann Åsbygdens Kristin Nestorsson på Zimba II.
Syskonen Matilda och Fanny Thuresson, Föreningen Jämtryttarna, fortsätter att göra bra i från sig i ponnyhoppning. Vid förra helgens tävlingar i Söderhamn segrade Matilda och hästen Holly, B-ponny, i två klasser. På lördagen vann ekipaget lätta A-klassen, och på söndagen blev det vinst i klassen medelsvår B. För Fanny blev det en seger. Med Sturevallens Rubin segrade hon i kategori D-ponny, lätt A på lördagen. Även Christelle Hallström, Alsenbygdens kör- och Ridklubb svarade för fina insatser. Med hästen Tuborg, D-ponny, vann hon lätt B på lördagen. På söndagen blev samma ekipage trea i lätt A.
Målet var mest preparering inför SM. Men resultatet blev bättre än så för distansryttaren Pia Eriksson, Jemtryttarna. Helgens tävling i Katrineholm, den första deltävlingen i Agria Cup, vann hon nämligen. Pia Eriksson och hästen Cid startade en halvtimme efter täten men plockade hela tiden in på dem.
- Cid är en riktigt bra häst och Pia rider klokt, berömde Eva Borg, ledare i Jemtryttarna.
Någon klar seger blev det inte för Pia Eriksson, marginalen till tvåan Maria Hagman Eriksson från Avesta blev en sekund. En marginal som säkert hade blivit större utan en miss i mitten av loppet där Pia Eriksson red sju kilometer fel. Segertiden över de 123 kilometrarna blev sju timmar och 22 minuter med en medelhastighet på 16.62 km/h. Nästa mål för Jemtryttarna är lag-DM i Sveg den 22 juni.
- Då siktar vi på att vinna, sa Eva Borg.
Pia Eriksson och fullblodsaraben Cidox, Jemtryttarna, vann i helgen årets första nationella tävling. Paret låg en halvtimma efter täten inför den sista sträckan men körde för fullt och vann efter en dramatisk spurtstrid med en sekunds marginal.
distansridning
Pia Eriksson och Cidox, Jemtryttarna, rankades förra året som det näst bästa ekipaget i Sverige enligt tidningen Ridsport. I helgen vann paret den 123 kilometer långa tävlingen Nybyggetritten, som var årets första nationella tävling och även den första deltävlingen i Agria Cup.
Tävlingen som kördes mellan Katrinelholm och Norrköping höll en snitthastighet på 16,6 km/h. Cids enda svaghet är att han inte kan vara med i toppklungan, han blir då för het och kör slut på sig själv. Därför valde Pia att spara på krafterna och lägga sig längre bak i fältet.
Efter tre sträckor låg Pia och Cidox en halvtimma efter men det fanns mycket krafter kvar i den 16-åriga topphästen.
Under den fjärde och sista sträckan plockade Cidox in på täten, sekund efter sekund. Pia hade redan kollat att upploppet var fritt från stenar och andra hinder så hon visste att det var bara att köra. Och när målet började närma sig stod det mellan Pia/Cidox och Maria Hagman/Chopin. Med bara en sekund vann Pia och Cid efter nästan 7,5 timmars ridning.
Det andra paret från Jemtryttarna, Camilla Boye/Cinderella, lyckades inte alls och red in tio minuter efter täten.
Nästa deltävling i Agria Cup är SM i juli där Cidox är favorit.
Snön vräkte ner, folk frös, och att det var vårpremiär i hästhoppning i Sundsvall var svårt att förstå. Men, det var det.
ridsport
Länets ryttare som fanns på plats för att checka av hur vinterns träning gått, klarade sig överlag bra i den relativt hårda konkurrensen.
Tävlingen var klassad som regional, 170 hästar var anmälda, och cirka 400 starter gjordes under de två dagarna. Bäst från länet lyckades en kvartett bestående av Angelica Staverfelt, Jemtryttarna, samt Carolina Strömberg, Jessica Fredriksson och Julia Persson, alla Östersund-Frösön.
Carolina Strömberg tog dubbla placeringar i 1.10 tillsammans med hästen Audrey Hepburn - 14:e på lördagen, och fyra på söndagen.
Jessica Fredrikssons resultat var snarlikt, tia på lördagen och en förbättring till sexa på söndagen. Båda i 1.10 även där.
Angelica Staverfelt, Jemtryttarna, åkte hem från Sundsvall med bara ett pris, men då var det i stället en seger med Gazelle efter en snabb och felfri runda i söndagens 1.10-hoppning.
Julia Persson, Östersund Frösön, var den enda ryttaren från länet som ställde upp i tävlingens högsta klass, 1.30 i konkurrens med yttersta Norrlandseliten. Och annat Julia visade god klass direkt med seger i 1.30 på lördagen, och en tredjeplats på samma höjd under söndagen.
- I förväg trodde jag nog att Zebastian skulle vara lite väl laddad så här första tävlingen, men han var verkligen superfin.
- I 1.30-klassen som jag vann var jag helt ensam om ett vägval på sista linjen, och att jag valde just den vägen - och lyckades med det - gjorde att jag vann med tre sekunder, vilket är evigheter i hästhoppning.
Julia Persson fick omgående ett kvitto på att vinterns träning varit utslagsgivande. I en regional hopptävling i Sundsvall i lördags vann hon högsta klassen, 1:30, med Zebastian. Detta med hela tre (!) sekunder före tvåan.
- Vi var felfria i grundomgången och chansade sedan lite med plan B i omhoppningen. Och det visade sig hålla, säger Julia - som blev trea i söndagens tävling.
- Där tog jag ett lite onödigt beslut inför sista hindret, men som helhet är jag jättenöjd med helgen. Fortsätter det så här kan det bli ett riktigt roligt år.
Jämtryttarnas Angelica Staverfeldt fixade den andra länssegern i Sundsvall, detta med seger i 1:10-klassen på Gazelle. Här var Östersund-Frösös Carolina Strömberg som bäst fyra med Audrey Hepburn, medan klubbkamraten Jessica Fredriksson nådde en sjätteplats på Carole.
2003
Jemtryttarnas lag visade fin klass i helgen när man vann zonfinalen
i hoppning.
- Det var flera bra lag med i finalen så det är klart att vi är stolta över den här segern, säger Annalena Persson i guldlaget.
ridsport
Under hösten har det tävlats i division 3-laghoppning i Jämtland. Där har tre platser till zonfinalen i Timrå stått på spel. Det blev till slut Östersund-Frösön, Bräcke och Jemtryttarna som tog hand om finalbiljetterna. De två förstnämnda lämnade dock återbud till zonfinalen och Jemtryttarna fick försvara Jämtlands färger ensamma.
Jemtryttarnas lag (Annalena Persson/Flottist, Elin Lindberg/II Camino, Anneli Persson/Kandi och Sandra Eriksson/Flascher) visade sig vara bra representaner. De vann hela zonfinalen.
- Det känns stort för oss att vinna. Det var inga dåliga lag vi mötte i finalen. Vi var det enda lag som inte hade några rivningar under finalen och det var förstås kul, säger Annalena Persson.
Även individuellt hade man fina framgångar i tävlingen i Timrå. Sandra Eriksson vann Lätt B 1,10-hoppningen på hästen Flascher. Tvåa var Annelie Persson med Kandi och sjua var Annalena Persson på den lånade dressyrhästen Flottist. Fjärdeplatser blev det för Annalena Persson/Flottist (Lätt D 90) och även för Annelie Persson/Kandi (Lätt C 1m).
- Det var verkligen en lyckad dag för oss tjejer i Jemtryttarna konstaterar Annalena.
Vi berättade om att Pia Eriksson, Jamtryttarna, på Cid, blev trea i en distansritt i Bremen, Tyskland, i gårdagens tidning. Men tyvärr blev distansen fel. Den här gången var det 12 mil. Däremot gav framgången mersmak och Pia och Cid funderar på att delta i en distansritt utanför Hamburg i april och då är det 16 mil.
SM-guldvinnaren Pia Eriksson, Jamtryttarna, fortsatte skörda nya framgångar på fullblodsaraben Cid vid interntaionella distansritten över 16 mil i Bremen, Tyskland, i lördags. Pia slutade trea och var mycker nöjd:
- SM-guldet slår högre, men det här var nästan lika bra.
Pia och Cid var bästa svenska ekipage, slagna endast av tyska halvproffset Melanie Arnold och danska Johanne Hvid. Pia och Cid låg tvåa ett tag, men passerades av Hvid och red sedan lite fel och tappade tid. På slutet knappade hon in rejält, men det fattades 57 sekunder i mål.
ridsport
Vid de regionala hästhopptävlingarna i Näset fick länet ett brons i junior-DM genom Lina Edström och Bolero, Bräcke. Ekipaget var felfria i grundomgången och hade ett nedslag i omhoppningen. Vann gjorde Lina Sundell och Marconn, Näset. Camilla Olausson och Izak, Bräcke, tog en fin fjärdeplats. Tvåa i själva klassen (klass 6 1,10 bed. A:1a) blev Angelica Staverfelt och Gazelle, Jemtryttarna.
Emma Zäll och Zellica, Östersund-Frösön, vann 1,10-hoppningen i klass 2 med en felfri runda både i grundomgången och omhoppningen. Tiden stannade på 27,17. Trea i samma klass var Annelie Persson och Kandi, Jemtryttarna, och på fjärdeplats Ida Zäll, Östersund-Frösön, med Zymbal. Maria Lundin, Mellersta Norrland,
med Akrobat slutade tvåa i klass 2 avd. B bed. A. Och i klass 3 1,15-hoppning avd.B gjorde Maria och Akrobat en felfri runda och fick dela förstaplatsen.
Seger i första omgången. Seger i andra omgången. Och nu även seger i tredje omgången. Ridklubben Jemtryttarna vann i går sista omgången i division 3 för ridhästar, och därmed var segercirkeln sluten!
ridsport
Tre lag har under året tävlat i division 3, och det har som sagt hela tiden varit Jemtryttarna som dominerat. Segerlaget bestod i helgen av Anneli Persson, Sandra Eriksson, Elin Lindberg och Anna-Lena Persson.
Även Östersund-Frösön och Bräcke, var felfria i grundomgången, men i den höjda omhoppningen var det bara Jemtryttarna som höll nollan. Östersund-Frösön slutade tvåa med åtta fel och tiden 64,90. Åtta sekunder senare återfanns Bräcke. Helgens högsta individuella klass, 1,10 meter, vanns av hemmaekipaget Carolina Strömberg/Audrey Hepburn. Ann Aldevärn, Alsenbygden, red två olika hästar, och lyckades bra med båda - fyra i 1,10 med Leopold, och trea respektive sexa i 0,90 respektive 1,00 meter, med Avalon.
Bästa unghäst på tävlingen var blott 4-årige Acteur, riden av Charlotte von Krusenstierna, Alsenbygden. Charlotte och Acteur var felfria både i 0,90 och 1,00, och kvalificerade sig i och med det till semifinalen i det Sverigetäckande 4 års-championatet. Den går i november och finalen en månad senare.
- Vi får se om det blir jag som rider eller inte, men hästen kommer i alla fall starta, avslutar Charlotte.
Anneli Elofsson, Östersund/Frösö vann dubbelt när Sollefteå arrangerade regionala dressyrtävlingar i helgen. Elofsson (och Estragon) tog hem klass 1 medelssvår på 288 poäng och sedan även klass 2 medelsvår (på Brendon) med 569 poäng. Elofsson red på Estragon och segrade på 288 poäng. Tvåa var klubbkompisen Ramona Olsson/Damita 535 medan Jemtryttarnas Mona Kärrman/Flottist slutade trea på 516.
En andraplats i klass 3 blev resultatet för AnnCharlotte Staverfeldt och Citrus, Jemtryttarna. Samma ekipage var fyra i klass 5. En fjärdeplats blev det även för klubbkamraten Mia Hjelmner och Flottist i klass 6.
Guldekipaget Pia Eriksson, Jemtryttarna, och fullblodsaraben Cid har nu hunnit vila ut på hemmaplan i Brunflo. Som ÖP tidigare har berättat tog de tillsammans hem SM-guldet i helgen på distansritt över 12 mil i Skara. En seger som är Pias största individuella framgång var dock "småpotatis" för Cid eftersom det var hans tredje raka SM-guld.
- Det känns himla härligt nu när man har hunnit smälta det. Men jag åkte ner för att vinna och inte bara genomföra tävlingen, berättar Pia som för första gånger red distansen på SM:et.
Pia och Cid siktar nu på att starta i Tyskland på en internationell kvaltävling mot VM i Dubai.
Bergs Hästklubb 7/9 Karolinerritten, SM i Distans,
SM i distansritt 120 km: 1) Pia Eriksson, Brunflo, Cid ox 6 tim 30 min 07 sek 2) Anna Hellström, Stockholm, Amigo El Caballo 6;35;30 3) Annelie Eriksson, Bjursås, Pargin ox 6;50;09
Pia Eriksson och Cid ox vann SM i distansritt på söndagen i trakterna i Axevalla travbana när Karolinerritten på 120 kilometer avgjordes. För Cid var det årets tredje SM-tecken, han har tidigare i år tagit ett guld på SM för unga ryttare med en annan ryttare och för en tid sedan var Pia och Cid med i det lag som tog brons på lag-SM i distansritt.
Karolinerritten och SM hade dragit ett rekordstort startfält med ett trettiotal ryttare till start på en bana som bedömdes mycket bra, och inte många tvingades bryta under den 120 kilometer långa ritten.
I söndagens dressyr var det 50 starter fördelade på 3 klasser. Lena Grönvald på Corleone, Njurunda Ryttarförening, startade i Lätt B:1 och Lätt B2 och vann båda klasserna. Mia Mattsson på Jamaica, Östersund Frösö Ridklubb, segrade i Lätt A: 1. Klubben tog också hem söndagens lagtävling i Lätt B:2.
Bogesundslandets ryttarförening vann lag-SM i distans i helgen. Laget, bestående av Anna Hellström – Amigo El Caba, Anna Hildenborg – Wearst, Annica Sundquist – Zingaro och Ingrid Boström – Kapudan, var knappt en halvtimme snabbare än tvåan Rooslagen och trean Jemtryttarna.
Jemtryttarna tog en bronsmedalj vid helgens lag-SM i distansritt i Avesta. Pia Eriksson på Cid, Carina Nääs med Hillevi, Camilla Boije med Cinderella och Pelle Thorell på Bold Dream ingick i laget, som red den 82 kilometer långa banan på tredje bästa tid.
Överlägsna segrare blev Bogesundslandet. Tvåa i mästerskapen kom Roslagens rid- och körklubb, som var dryga kvarten före Jemtryttarna.
Julia Persson och hästen Zebastian fortsätter att jobba sig in i den svårare hoppklasserna.- Utan sista felet hade vi kunnat vinna meetingpriset, säger Julia. Det började med en dålig fredag utan framgång i den regional 1.20-hoppningen, sedan tog sig helgen ordentligt för länets ledande hoppekipage Julia Persson och Zebastian. Under lördagen och söndagens nationella tävlingar i Näset utanför Sundsvall gjorde de det mesta rätt. I lördagens 1.30-hoppning var det guldvittring hela vägen.
- Först gjorde vi en felfri grundomgång, allt flöt på bra, berättar Julia.
- Sen gick vi en riktigt snabb och felfri omhoppning. Det känns som att det var så fort vi kunde gå och samtidigt vara ganska säkra på att klara hindren, säger hon.
Detta till trots fick man nöja sig med en andraplats.
- Sen gjorde vi vår fjärde tävling på 1.40 och det gick jättebra, men vi rev ut ur trekombinationen.
- Ett slarvfel, helt enkelt, konstaterar Julia.
Trots missen blev man placerade:
- Vi blev sexa, och med det var vi bästa norrlandsekipage.
Med den inledningen hade Julia chansen att bli meetingbäst - men då krävdes en bra placering i söndagens 1.40-hoppning. Och där var det ytterst nära att gå riktigt bra.
- Vi hoppade på vattengrav för första gången men i hindret efter rev vi.
- Jag tyckte att vi fick ett bra språng och trodde att bommen skulle ligga kvar, men tyvärr...
Därmed blev man nia i ett fält där de sex främsta blev oficiellt placerade.
- Tror ändå att vi blev fyra totalt, säger Julia.
Börjar ni känna er hemma på 1.40 nu?
- Ja det känns så, jag tror faktiskt att det kan bli något försök på 1.45 senare i år, säger Julia optimistiskt.
Närmaste uppgift för Zebastian och Persson blir Ryttarspelen i Stockholm - en av väldigt få Elittävlingar under året. På de lägre höjderna fick vi två segrar till länet. Bräckes Lina Edström, Bolero, och ÖFRK:s Emma Zäll, Zelica, vann en varsin 1.10-hoppning. Craolina Strömberg, ÖFRK, blev femma i 1.10 och Jämtryttarnas Helena Jonsson blev femma i 1.20. Helena gjorde även ett försök i 1.30 men nådde ingen placering där.
EM-kvaltävling i distansridning, Härjedalsritten, i Sveg i lördags blev lite avslagen eftersom hemmahoppet Helen Moberg med Djinn, Svegs Ryttarförening, aldrig kom till start.
- I mitten av den gångna veckan fick Djinn en hovböld och eftersom han inte var hundraprocentigt återställd i fredags beslöt jag att vi inte skulle tävla, berättade Helen. - Jättetråkigt naturligtvis att inte kunna ställa upp i vår egen tävling, men det viktigaste är ändå att Djinn blir frisk till de kommande tävlingarna. - Och det är ingen risk för att hästen inte ska kunna åka till EM på Irland i september, sa hon.
Nu blev det i Helens frånvaro en hård kamp i EM-kvalet mellan tre andra ekipage och segern gick till slut till Ingrid Boström/Amigo El Cab bara sekunden före Johanna Carlsson/Zingaro och trean Johanna Sundberg/Poem ytterligare sex sekunder bakom. Sju sekunder mellan ettan och trean efter 16 mils tävlande är ganska fantastiskt.
Medelhastigheten för de tre bästa ekipagen blev för övrigt 12,6 km/tim.
I klass 3 som tävlade över 80 km gick segern till Kenneth Maltesson/Design från Rönningen och här blev Kamilla Boije/Cinderella från Jemtryttarna distriktsmästare för Mittsvenska med Jenny Helmersson/Timo Lilla från Sveg trea.
Svegs Ryttarförening har inte bara Helen Moberg i distansridning. Det finns många talangfulla tjejer bakom henne. Som Linnea Häger/Ecu Count och Frida Storensten/Alice, som hade en stenhård spurtgörelse i Klass 4 över 50 km och där Frida drog längsta strået.
- Vi hade sällskap hela tiden och har ridit riktigt hårt. Det var också en jättefin bana, menade Linnea, som här tävlade för första gången i distansridning.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna